Parazité, kterých si v chovu psů všimneme jen zřídka - Heartworm (srdeční červivost)

htw_dog_parasites.jpg

1. Porozumění dirofilarióze

Srdeční červivost, způsobená parazitickým červem Dirofilaria immitis, je závažné a potenciálně smrtelné onemocnění postihující především savce, přičemž nejčastějším hostitelem jsou psi. Onemocnění se přenáší komářím štípnutím, takže je rozšířené v teplých a vlhkých oblastech, kde se komárům daří.

2. Jak se srdeční červivost šíří

Životní cyklus dirofilariózy zahrnuje dvě klíčová stadia: stadium komára a stadium hostitele. V infikovaném zvířeti se vyvíjejí mikroskopické larvy, které komár při kousnutí zachytí. Jakmile se larvy dostanou do komára, dozrají v infekční stadium. Když pak komár kousne jiného živočicha, přenese tyto larvy, které se nakonec vyvinou v dospělé červy v srdci a cévách nového hostitele.

3. Příznaky

Příznaky onemocnění srdečními červy se mohou lišit v závislosti na faktorech, jako je druh hostitele, závažnost infekce a počet přítomných parazitů. U psů patří mezi běžné příznaky přetrvávající kašel, zrychlené nebo ztížené dýchání, slabost a úbytek hmotnosti. U koček se mohou projevovat méně zjevné příznaky, jako jsou dýchací potíže, kašel a zvracení.

4. Stavy náchylné k infekci

4.1 Geografické prostředí

Psi čelí zvýšenému riziku nákazy dirofilariózou za specifických podmínek. Rozhodujícím faktorem je geografická poloha, protože psi v teplých a vlhkých oblastech jsou náchylnější kvůli příznivým podmínkám pro množení komárů. Riziko zvyšují i nedostatečná preventivní opatření, včetně nepravidelného užívání léků. Psi, kteří se často pohybují venku, jsou zvláště v teplých měsících vystaveni komárům přenášejícím larvy dirofilariózy.

4.2 Časté venkovní aktivity

U psů, kteří často chodí ven a provozují širokou škálu aktivit, je větší pravděpodobnost, že se dostanou do kontaktu s komáry přenášejícími larvy dirofilariózy.

4.3 Nedostatek pravidelných prohlídek

Psi, zejména štěňata a mladší psi, kteří nepodstupují pravidelné veterinární prohlídky, mohou přehlédnout časné příznaky infekce, což vede k opožděné léčbě.

5. Co dělat v případě nákazy

Okamžitě vyhledejte veterinární pomoc. Okamžitě kontaktujte veterinárního lékaře, abyste zajistili odbornou diagnózu a doporučení léčby. Veterinární lékař provede příslušné testy, například krevní testy, aby potvrdil diagnózu dirofilariózy.

Díky lepšímu pochopení dirofilariózy můžeme lépe chránit naše milované domácí mazlíčky. Pravidelné veterinární prohlídky, používání preventivních léků a péče o prostředí v rizikových oblastech jsou klíčem k prevenci dirofilariózy. Společnými silami můžeme našim chlupatým společníkům zajistit zdravý a spokojený život. Pojďme společně chránit zdraví našich domácích mazlíčků a vytvořit lepší zítřek.